extraElement
Racen GSS

Grosserens historie

Grosser Schweizer Sennenhund er den største af de fire Sennen racer, de andre er Berner Sennen, Appenzeller og Entlebucher...

Grosser Schweizer Sennenhunden stammer fra Schweiz, men mange mener at de første aner, var de doggeragtige hunde, som ledsagede de forskellige folkestammer i folkevandringstiden i år 300-tallet.

De 4 forskellige Sennenhunde er alle efterkommere af disse hunde, og i mellem- Europa udviklede disse hunde sig til den såkaldte slagterhund, hvis opgave det var at ledsage slagterne og kvæghandlernes kvægflokke. Det var hunde der virkelig knoklede for deres føde, og arbejdede de ikke godownloaddt nok, blev de spist.....!!!

Fra Gotthard-passet førte mange handelsveje til de forskellige dale i Schweiz, og det var først og fremmest her, at der opstod lokale afarter af disse slagterhunde, nogle større andre mindre, nogle korthårede og andre langhårede....I mange århundrede kendtes deres eksistens, kun i disse begrænsede områder..... Hundenes popularitet aftog midt i 1800 tallet, da det kom på mode at indføre fremmedartede hunde til Schweiz, og gerne nogle der havde stambog, så hen mod århundredskiftet var sennenhundene næsten forsvundet...og de få der var tilbage, blev brugt som trækdyr foran mælkekærrer, og som kvæg-og gårdvogtere.

I år 1908, blev 2 af disse hunde under navnet "korthåret bernersennenhunde " fremvist på den schweiziske kennelklubs 25 års jubilæum. Her genkendte hundeforskeren og sennenhunde specialisten Albert Heim dem som den næsten uddøde race Grosser Schweizer Sennenhund. Ved især Albert Heims indsats blev racen i 1909 anerkendt som en selvstændig race, og i 1912 blev klubben for Grosser Schweizer Sennenhunde grundlagt.

Hundene er under 1. verdenskrig blevet brugt til at trække kanoner og andet krigsmateriel, og i alperne er den flittigt blevet brugt som lavinehund, pga. sin særdeles gode næse.

download (1)Ifølge DKK’s arkiver, blev den første Danske Grosser registreret i 1958, og der er efterfølgende blevet importeret hunde fra mange europæiske lande og USA. Der er i dag (2014) registreret ca. 170 Grossere i Danmark.

Grosser Schweizer Sennenhund er i dag registreret under FCI gruppe 2 sektion 3 og har FCI standard nr. 58. Du kan læse den Danske oversættelse af racestandarden her

Til sidst et sigende citat fra Albert Heim:

"Alle Sennenhunde er uden falskhed, behagelige og gode hus- og familiehunde, som næppe overgås af andre racer. Hengivenhed, trofasthed, årvågenhed og forståelse udmærker dem."

Agneshøj ApS CVR 32550517. Ole Wilstrup Brokøb Overdrev 7, 4450 Jyderup. Telefon. 2561 3516 / 5927 9027. mail: ole@agneshoj.dk Danske Bank konto 4691-0010725054